Gözlerinizi kapatın ve mavinin en berrak tonlarıyla yeşilin dans ettiği bir yol hayal edin… Şimdi gözlerinizi usulca açın ve tarihin günümüze açılan kapısı Likya Yolu’nu keşfe çıkın…
Kate Clow tarafından yedi yıl süren çalışmalar sonucunda 1999 yılında doğaseverlerle buluşmaya başlayan Likya Yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafe doğa yürüyüşü rotasıdır. Araç trafiğine kapalı olan bu cennet rota, sadece sırt çantalı gezginleri ve bazı bölgelerde bisikletini sırtında taşımaktan çekinmeyen profesyonel dağ bisikletçilerini ağırlıyor.
Sadece tarihi değil, doğanın dinginliğini, Akdeniz endemiğini, yol kültürünü ve çok daha fazlasını deneyimleyeceğiniz Likya Yolu yürüyüşü, inanıyoruz ki hayatınızdaki en özel hatıralardan biri olacak.
Kadim Likyalıların ayak izinden yürümek isteyen herkes için Tarihi Likya Yolu’nun detaylarını vermeye başlıyoruz.
Likya Yolu Nerededir?
Anadolu’nun güneybatısındaki Teke Yarımadasında yer alan Likya Yolu rotası, Antalya’nın batısını, Muğla’nın güneydoğusunu, Denizli ve Burdur’un güneyini kapsıyor. Tarihsel olarak değerlendirildiğinde sınırları batıda Dalaman çayı, doğuda ise Kemer ile sınırlı olan Likya Yolu, Toros dağlarının uzantılarıyla çevrili dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından biridir.
Likya Yolu Kaç Kilometredir?
Toplamda 535 kilometre uzunluğunda olan Likya Yürüyüş Yolu rotası, çeşitli zorluk derecelerindeki 32 parkurdan oluşuyor. Likya Yolu başlangıcı Muğla Fethiye’nin Telmessos Antik Kenti’nden başlayarak Antalya Geyikbayırı’nda son buluyor. Bu arada Geyikbayırı Türkiye’nin en büyük kaya tırmanış bahçesidir ve dünyanın her yerinden tırmanışçılara ev sahipliği yapar. Dileyenler Likya Yolu yürüyüşüne Geyikbayırı’ndan başlayıp Fethiye’de son verebilir.
Likya Yolu Rotası
Dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından biri seçilen Likya Yolu Yürüyüş Rotası, en güzel koyları ve manzaralarıyla sizi büyülerken, kayalıklarda, sarp yamaçlarda ve dik parkurlarda macera dolu anlar yaşamanızı sağlıyor. Yayla ve ormanlardan da geçen rota, 1800 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nda en yüksek zirvesine ulaşıyor.
Tüm rotanın işaretlemesi, uluslararası “Grande Randonnée” kırmızı-beyaz işaretleme sistemi ile yapılmış durumda. Kırmızı çarpı işareti ise o yola girmemeniz gerektiğini gösteriyor. İşaretlerin yanı sıra yol üzerindeki kavşak noktalara yerleştirilmiş yol ve bilgilendirme tabelaları mevcut. Ancak yürüyüş esnasında yolu kaybetme riskini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunun için GPS kullanmak en iyi kaynak olsa da, çeşitli mobil uygulamalardan Likya Yolu haritası cep telefonlarına indirilebilir. Yürüyüşe başlamadan önce, bir kaynak kitaptan detaylı bilgi alarak yürüyüşünüze çok daha bilinçli şekilde başlayabilir ve endişelenmeden yürüyüş keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Likya Yolu, aynı zamanda Akdeniz’in en güzel alternatif tatil bölgelerinden geçtiği için, hem dinlenmek hem de ihtiyaçlarınızı karşılamak için birçok imkan sağlıyor. Dünyaca ünlü Ölüdeniz Likya Yolu üzerinde bulunuyor. Onun dışında Fethiye, Kelebekler Vadisi, Faralya, Patara, Kalkan, Kaş, Kekova, Adrasan, Olimpos, Çıralı, Tekirova, Göynük bu yerleşimlerin en gözde isimleri. Çok bilinmeyen gizemli bölgeler ise yürüyüşçülerin kendisini keşfetmesini bekliyor.
Likya Yolu parkurlarının tamamını yürümek isteyenler dinlenme süreleri dahil ortalama 30 günde rotanın tamamını yürüyebilirler. Ancak bu kadar zamanı olmayan kişiler bir haftalık yürüyüşler, 3-4 günlük yürüyüşler veya hafta sonu yürüyüşleri ile Likya Yolu rotasının bir kısmını keşfedebilirler.
Likya Yolu Parkurları ve Etapları
Tarihi Likya Yolu üzerinde çeşitli zorluk derecelerinde 32 parkur olduğunu söylemiştik. Likya Yolu parkurlarını aşağıdaki gibi sıralayarak size daha fazla yardımcı olmayı umuyoruz:
- Fethiye – Kayaköy – Ovacık (18km)
- Ovacık – Kozağaç- Kirme- Faralya (14 km)
- Faralya – Kabak (7 km)
- Kabak – Alınca (6 km)
- Alınca – Bel (17 km)
- Bel – Gavurağılı – Pydnai (Özlen) (15 km)
- Pydnai (Özlen) – Letoon (Kumluova) – Xanthos (Kınık) (14 km)
- Xanthos (Kınık) – Çavdır – Çayköy – Üzümlü (16 km)
- Üzümlü – Bezirgan (17 km)
- Bezirgan – Sarıbelen – Gökçeören (17 km)
- Gökçeören – Hacıoğlan – Phellos – Çukurbağ (22 km)
- Çukurbağ – Kaş (8 km)
- Kaş – Limanağzı – Ufakdere – Üzümlü İskelesi (14 km)
- Üzümlü İskelesi – Boğazcık (7 km)
- Boğazcık – Kılınçlı – Aperlai (8 km)
- Aperlai – Üçağız- Kaleköy (Simena) (12 km)
- Kaleköy (Simena) – Kapaklı – Çayağzı (Andriake) (13 km)
- Çayağzı (Andriake) – Sura – Gürses – Myra – Demre (18 km)
- Demre – Alakilise – Kırkmerdiven – Yatık Ardıç – Belos – Finike (19 km)
- Finike – Mavikent – Karaöz (32 km)
- Karaöz – Gelidonya Feneri – Adrasan (24 km)
- Adrasan – Musa Dağı – Olympos – Çıralı (17 km)
- Çıralı – Ulupınar – Beycik (21 km)*
- Beycik – Tahtalı Dağı – Yayla Kuzdere (16 km)**
- Yayla Kuzdere – Gedelme – Göynük Yayla (18 km)***
Bu bölüme alternatif olarak aşağıdaki 3 etap da tercih edilebilir.
- *Çıralı – Maden Koyu – Tekirova (25 km) *
- Tekirova – Phaselis – Alacasu – Aşağı Kuzdere (20 km) **
- Aşağı Kuzdere – Roma Köprüsü (Kesme Boğazı) Göynük Yayla (19 km) ***
- Göynük Yayla – Göynük (19 km)
- Göynük – Hisarçandır (27 km)
- Hisarçandır – Çitdibi (9 km)
- Çitdibi – Karabel – Geyikbayırı (18 km)
Likya Yolu’nun Tarihi
Likyalıların kuruluş tarihi ve kökeni tam olarak bilinmese de yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ve incelemeler sonucunda MÖ 4. bin yıla uzanan bir tarihten söz edilir. Likya, kelime anlamı olarak “Bir Işık Ülkesi” şeklinde yorumlanır. Kadeş Antlaşması’nda “Denizci Lukka Halkı” şeklinde ismi geçen Likyalılar, kendilerini “Trmmili” olarak adlandırır. Tüm Likya şehirlerin bir araya gelmesinden sonra Likya Birliği kurulmuş, başkenti Zeus’un oğlu Apollon’un da doğum yeri olarak kabul edilen Patara olmuştur. Özerk bir yönetim anlayışına sahip olan Likyalılar tarım, hayvancılık, denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik yaparak geçimlerini sağlamıştır. Anaerkil bir toplum yapısına sahip olan Likyalılar’da kadının konumu gerçekten örnek alınması gereken düzeydedir.
Bölge daha sonraki dönemlerde Roma İmparatorluğuna geçmiş, 1204 yılından itibaren de tüm Likya Bölgesi Anadolu’da hakimiyet kurmaya başlayan Türklere geçerek günümüze kadar uzanmıştır.
Bölgede görülen kalıntıların çoğu Roma ve Bizans dönemine aittir.
Likya Yolu Üzerindeki Antik Şehirler
Rotada yüzlerce yıllık antik kentlerle buluşup tarihi bir yolculuğa çıkmanız kaçınılmaz. Tipik Likya kültüründe yer alan antik kentlerde; akropoller, nekropoller (mezarlıklar), tiyatrolar, tapınaklar, hamamlar, yerleşim yerleri, üretim alanları gibi yapılar bulunur. Tüm bunları yakından keşfederken aynı zamanda Likya yazıtlarını görüp, el işçiliklerine hayran kalacaksınız. Antik kentlere uğramadan önce biraz araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece nasıl bir kültürü ziyaret ettiğiniz konusunda çok daha fazla heyecan duyabilirsiniz. Böylesine mükemmel bir tarihi dokuyu keşfedeceğiniz için biz de çok heyecanlıyız.
O halde gelelim Likya Yolu üzerinde görmenizi tavsiye ettiğimiz antik kent listesine… Bu listede yer alan Xanthos ve Letoon ören yerlerinin UNESCO dünya mirası listesinde olduğunu not almanızda fayda var.
- Telmessos Antik Kenti
- Pınara Antik Kenti
- Kayaköy Antik Kenti
- Sidyma Antik Kenti
- Pydnai Antik Kenti
- Xanthos Antik Kenti
- Letoon Antik Kenti
- Patara Antik Kenti
- Antipellos Antik Kenti
- Phellos Antik Kenti
- Apollonia Antik Kenti
- Aperial Antik Kenti
- Simena Antik Kenti
- Andriake Antik Kenti
- Myra Antik Kenti
- Olympos Antik Kenti
- Phaselis Antik Kenti
- Trebenna Antik Kenti
Likya Yolu Yürüyüşünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Likya Yolu yürüyüşü doğa içindeki bakir alanlarda yapıldığı için dikkat edilmesi gereken önemli konular mevcut.
Bunlardan ilki su kaynaklarının nerede olduğu. Araştırmalarınızı yaparken bu konuya özellikle dikkat etmelisiniz. Su kaynakları Likya Yolu rehber kitaplarının ilgili kısımlarında belirtiliyor. Onun dışında ekipmanlar çok önemli. Bedeninize uygun sırt çantası, bileklikli ve hava geçirgenliği olan botlar, sandalet, çabuk kuruyan kıyafetler, şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, teknolojik ekipmanlar ve ilk yardım çantası rota boyunca ihtiyaç duyacağınız en önemli şeyler. Çadırda konaklamak isteyenler için ağır olmayan mevsime uygun bir çadır, şişme mat ve uyku tulumu, eksiksiz kamp mutfağı malzemeleri gerekiyor. Yürüyüş öncesinde kondisyonunuzun yeterli olması için öncesinde spor yapmanız yararlı olabilir. Malzeme ihtiyacınız çok olsa da çantanızı minimum ağırlıkta tutmanız gerekiyor. Çantanızı maksimum 15 kg ağırlıkta tutmanız Likya Yolu’nun tamamını yürümek isteyenler için hayati önem taşıyor.
Likya Yolu’nda Konaklama ve Ulaşım
Likya Yolu’nu yürümek isteyenler için en ideal mevsim ilkbahar ve sonbahardır. Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım arası yapılan Likya yolu turu, yürüyüşçüler için uygun hava koşullarını sağlar. Bu tarihlerde ulaşım ve konaklama imkanları da kış aylarına kıyasla daha fazla. Likya Yolu rotasını nereden yürüyeceğinize bağlı olarak Antalya veya Muğla’ya uçakla erişebilirsiniz. İlçelere ulaşımı sağlamak için ise birçok yerel otobüs firması bulunuyor.
Konaklamayı isterseniz Likya Yolu parkuru üzerinde kamp kurarak, isterseniz de uygun pansiyon ve otellerde kalarak gerçekleştirebilirsiniz. Turizm açısından çok önemli bir değer olan Likya Yolu Rotası üzerinde ihtiyacınızı karşılayacak çok sayıda yerel işletme de mevcut.
Konaklama ile ilgili kendinize şımartmak isterseniz; Faralya’nın gizli köşesinde, safari çadırlarıyla ve sunduğu üst düzey konforla sizi ağırlamayı bekleyen otelimiz Perdue’ye sizi de bekleriz.